Vissza

Steve Jobs: Az Úttörő vállalatvezető öröksége

Lehet utálni vagy rajongani érte, de Steve Jobs vitathatatlanul változást hozott az üzleti életbe és forradalmat idézett elő az emberi kommunikáció terén.

Steve Jobs: Az Úttörő vállalatvezető öröksége
Steve Jobs: Az Úttörő Vállalatvezető Öröksége

Jobs, az örökbefogadott árva, a buddhista és vegetáriánus, fiatalként nem az iskolapadot vagy az egyetemi diplomát választotta, hanem szülei garázsát, ahol 1977-ben társával, Steve Wozniakkal megalapította az Apple-t. Ezzel elindult egy technológiai forradalom, amelynek középpontjában Jobs állt, a modern üzleti élet legmeghatározóbb alakja, a vállalatvezetők archetípusa, karizmatikus előadó, a siker mágusa. 2011. október 5-én hunyt el hasnyálmirigyrákban, de öröksége, gondolatai és víziói továbbra is hatással vannak az innovációra és az üzleti világra.

Kihívta a megszokott rendszert, megtagadta a normákat, és sosem elégedett meg a középszerűséggel. Az Apple megalapításától, szülei garázsában, az ikonikus Macintosh és iPhone termékek bemutatásáig Jobs lázadó szellemisége volt az Apple sikerének hajtóereje. Merészen más módon gondolkodott, feszegetve azt a határt, amit a technológia világa lehetségnek gondolt.

Jobs lázadó természete megnyilvánult szokatlan vezetői stílusában is. Nem alkalmazkodott a hagyományos vállalati gyakorlatokhoz. Döntései bátorságról tanúskodtak, gyakran vitatottak voltak, de tagadhatatlanul hatékonyak. Nem félt a kudarctól, inkább lehetőségként látta, hogy tanuljon és fejlődjön. Ez a vakmerőség, összekapcsolva a tökéletesség iránti könyörtelen törekvéssel, az Apple-t sosem látott magasságokba emelte.

Jobs guru-szerű képességei nemcsak a terméktervezésre terjedtek ki, hanem az emberi viselkedés és vágyak megértésére is. Látta, hogy az emberek mit akarnak, még mielőtt ők maguk is tudták volna. Ez a jövőbe látás vezetett olyan áttörést hozó eszközök létrehozásához, mint az iPod, iPhone és iPad, forradalmasítva egész iparágakat, és formálva a modern kommunikációt és szórakoztatást.

Az Apple megalapítása – 1976

Jobs és gimnáziumi barátja, Steve Wozniak, a szülei garázsában alapította meg az Apple Computert. Az akkor 22 éves Jobs eladta Volkswagen buszát, Wozniak pedig tudományos számítógépét, hogy összeszedjék az Apple megalapításához szükséges 1300 dollárt. Az eredeti Apple számítógépeket még maga Wozniak szerelte össze kézzel.

Apple II. – 1977

1977-ben mutatták be az Apple II-t, amely az első számítógép volt, amely színes grafikával büszkélkedhetett és műanyag házzal rendelkezett. Ez volt az egyik első, legsikeresebb tömeggyártott mikroszámítógép a világon.

Az Apple a tőzsdére megy – 1980

Az Apple 1980-as NASDAQ-ra lépése volt a legnagyobb IPO a Ford 1956-os tőzsdére menetele óta. Eredetileg 14 dollárért árulták a részvényeket, de az első nap végére 29 dollárra ugrott az áruk.

A híres “1984” reklám – 1984

A Macintosh számítógépet Jobs a „1984” elnevezésű tévéreklámmal mutatta be a világnak, amelyet Ridley Scott rendezett. A reklám az Apple első egérrel rendelkező és grafikus felhasználói felülettel ellátott számítógépét mutatta be.
Jobs távozik az Apple-től – 1985
Jobs 1985 szeptemberében lemondott az Apple elnöki pozíciójáról egy belső vitát követően. Ekkor hagyta el az Apple-t és alapította meg a NeXT céget.

A Toy Story sikere – 1995

Jobs megvette a Lucasfilm grafikai részlegét és átalakította a Pixart, amely az első teljesen számítógépes animációs film, a Toy Story producere lett. Ezzel megkezdődött a Pixar sikertörténete.
Jobs visszatér az Apple-höz – 1996-2000
Jobs visszatért az Apple-höz, amikor az felvásárolta a NeXT-et. 1998-ban az Apple bemutatta az iMac-et, amely egy új korszakot nyitott meg a számítógépek terén.

Az iPhone korszaka – 2007

2007-ben bemutatták az iPhone-t, amely forradalmasította a mobilkommunikációt. Az érintőképernyős technológia és az intuitív kezelés megváltoztatta, hogy az emberek hogyan használják a telefonjaikat.

Az iPad bemutatása – 2010

2010-ben bemutatták az iPad-et, amely átformálta a tablet-készülékek piacát. Az iPad egy teljesen új kategóriát teremtett és egyesítette az asztali számítógépek és a mobilkészülék előnyös tulajdonságait. Jobs által vezetett csapat megalkotta az iPad-et, ami egyszerűen kezelhető, könnyű, hordozható és mégis rendkívül hatékony eszköz lett, melyet a felhasználók mindennapi feladatokhoz és szórakozáshoz használnak.

Jobs az Évtized CEO-ja – 2009

A Fortune Magazine 2009 novemberében az Évtized CEO-jának választotta Jobs-t, elismerve az általa vezetett vállalat folyamatos növekedését és az általa létrehozott innovációkat.

Az utolsó évek és öröksége
Jobs hosszas betegeskedés után, 2011. október 5-én elhunyt, de öröksége tovább él. Az általa alapított Apple továbbra is az innováció és a dizájn vezetője a technológiai iparágban. A „Think Different” kampány és a „Designed by Apple in California” felirat a vállalat elkötelezettségét tükrözi az innováció, a minőség és a felhasználói élmény iránt.

Az ő története útmutatóként szolgál azok számára, akik mernek kihívásokkal szembeszállni, emlékeztetve minket arra, hogy az innováció merészségből születik.

Jobs szemlélete, kreativitása és kitartása példaképül szolgál mindazoknak, akik az újítás és a siker felé törekednek. Az általa létrehozott kultúra inspirálta a következő generációt, és a világ számos részén ösztönöz embereket arra, hogy megvalósítsák álmaikat.


Steve Jobs élete és munkássága útmutatást nyújt mindannyiunknak, hogy soha ne elégedjünk meg a meglévővel, mindig keressük az új lehetőségeket, és merjünk álmodni nagyot, mert csak így válthatunk valóra igazán jelentős dolgokat. Az általa hagyott örökség a technológiai fejlődés és az emberi kreativitás határait feszegeti, évtizedekig hordozva magában azokat az értékeket, amelyek meghatározzák a jövőt. Steve Jobs a múlt, a jelen és a jövő ikonja marad, akinek öröksége folytatja az ösztönzést, hogy mindnyájan kitágítsuk a határokat, és olyan jövőt alakítsunk, ahol a kreativitásnak nincsenek korlátai.
Kovács Zsuzsanna
Kovács Zsuzsanna
Szerző

 

Miben segíthetünk?

Beázott az iPhone-od? Betört a kijelző? Nem kapcsol be a MacBook-od és rajta van minden adatod? Már mindennel találkoztunk — ami viszont még fontosabb: mi meg is javítottuk. Tapasztalt, barátságos csapatunk rendelkezésedre áll, keress minket!

Rólunk mondták

4,8
130+ vélemény
4,9
150+ vélemény