fbpx

Miért nem cseréli az Apple helyszínen a felfújódott akkumulátorokat?

Olyan országokban, ahol az Apple rendelkezik saját üzletekkel, a legtöbb iPhone javítást helyszínen megcsinálják a szervizben dolgozók. A 9to5Mac állítása szerint azonban van egy olyan javítás, amit nem vállalnak, ami pedig nem más, mint a felfújódott akkumulátorok cseréje. Ez egyébként nincs így, hazánkban is simán kicserélik a hivatalos szervizek (is) az ilyen akkukat.

A 9to5Mac-en a napokban megjelent cikk egy Redditre feltöltött videóval mutatja be, hogy miért lehet veszélyes a felfújódott akkumulátorok cseréje – már amennyiben azt egy nem igazán hozzáértő, vagy tapasztalattal és megfelelő eszközökkel nem rendelkező valaki csinálja. A videóban látszik, hogy valaki megpróbál szétszedni egy felduzzadt akkumulátorral rendelkező iPhone-t és az lángra kap.

A tüzet úgy próbálja meg eloltani a szervizes, hogy rátapos többször is, de óriási szerencséje volt, hogy nem történt nagyobb baj. Ilyen esetben leginkább egy vödörnyi homokkal lehet segíteni a dolgon, ahogy azt egy másik Reddit felhasználó össze is foglalta:

Legközelebb ne próbálj meg egy lítium-ionos akkumulátor által okozott tüzet eloltani, csak ha van nálad egy vödörnyi homok. Az sem fogja eloltani, de megakadályozza, hogy más éghető anyagokkal találkozzon és csak átégeti a padlót. Semmiképp se lépj rá, mintha csak egy égő papírdarab lenne. A lítium-ionos akkumulátorok több mint 500 Celsius fokon égnek, ami nagyon közel van az alumínium olvadáspontjához […] ezért egyenesen át fogja égetni a cipődet és a lábadat, mielőtt el tudod zárni az oxigént az agresszív reakciótól.

A cikk arra helyezi a hangsúlyt, hogy egy utángyártott akkumulátorról volt szó, de igazából ez is pontatlan, mert valójában bármilyen lítium-ionos akkumulátorral megtörténhet, hogy felfújódik.

Louis Rossmann a YouTube csatornájára készített egy reakcióvideót a 9to5Mac cikkére, amiben kifejti, hogy igazából mire is kéne figyelnünk:

Rossmann szerint ahelyett, hogy arra figyelnénk, hogy az akkumulátor meghibásodások javításának egy nagyon kis részénél előfordulhat ilyen baleset, inkább afelé kéne nézelődnünk, hogy az Apple miért nem teszi lehetővé a könnyű akkumulátor cserét. A legtöbb modern Apple készülékbe ugyanis bele van ragasztva az akkumulátor, ezzel megnehezítve az egyszerű cserét.

És amikor egy lítium-ionos akkumulátor felfújódik, akkor a legtöbb esetben abból lesz a tűz, hogy amikor megpróbálja valaki eltávolítani az eszközből, kilyukasztja az akkumulátor külső borítását. Ha az akkumulátor nem lenne például az iPhone-ba ragasztva, sokkal könnyebben kivehető lenne. Emiatt is érdemes profi szervizbe, akár hozzánk, a We Love Apple-be elhozni a javítandó készüléket!

Rossmann kitér arra is, hogy akkumulátorok esetén sokkal kevésbé fontos az, hogy eredeti Apple alkatrész kerül-e a csere során a készülékbe, hanem a felhasználóknak inkább a töltőiket (vagyis hálózati adaptereiket) kéne ellenőrizniük. Egy olcsó töltő ugyanis nagyobb károkat képes okozni, mint egy utángyártott akkumulátor önmagában, eredetit meg ugye csak arany árban tudunk cseréltetni az Apple-nél.

Az mindenesetre látszik, hogy egy komplikált kérdéssel van dolgunk.

Mit tehetsz, ha felfújódott az iPhone-od akkumulátora?

Vidd szervizbe, hozd el hozzánk, tapasztalat és megfelelő eszközök hiányában semmiképp se állj neki magad szerelni! Ha pedig kigyulladt (amire magától egyébként meglehetősen kicsi az esély!), akkor semmiképp se próbáld meg taposással eloltani a tüzet, mert a lítium-ion nagyon forrón ég és lehetőleg gyorsan hagyd a helyiséget, mert a kiengedett füst is káros az egészségre.

Hiba!
Rendben
'
Sikeres kapcsolatfelvétel!
A további információkért tekintsd meg a kapcsolatfelvételi űrlapon megadott e-mail fiókot!
Rendben
Bezár Részletek
Megosztom!
Send this to a friend